Umut Topum

hindibaBen çocukken “umut topum” derdim ona! 😊

Gözlerimi kapatıp, bir dilek tutup üflerdim. 🧚🏼 Koparmazdım dalından ama!

Bağda bahçede büyüdüm ben. Çimenlere yatmak ve koparmadan üflemek oyundu bize. Ağaç tepesine çıkınca ve şöyle bir aşağıya bakınca görürdünüz papatyaları, yaban otlarını, umut toplarını ve diğerlerini.
🌱
Üflerdim topuma. Her bir uçuşan parçanın evrenin neresindeyse gitsin bulsun isterdim hayallerimi, isteklerimi. Yüzümde bir tebessüm, çocuk saflığı, inancı. Sonradan öğrendim o umut toplarımın gerçek birer tohum olduklarını. Meğer o dileklerimle ne güzel tohumlar ekmiştim. 🍀 Hasat hiç fena değil! 👍🏻Şimdi yine benim umut toplarımın mevsimi.

Yakında görecesiniz; bahçenizde, deniz kenarında, sokaklarda. 🙏🏻 Görürseniz onların birer tohum olduğunu hatırlayın. 🎈Üfleyin. Dileyin. Yeni umut tohumları rüzgarla uçsun, bulaşsın ve çoğalsın diye. 🦋 Ben ilk karşıma çıktığında ne dileyeceğimi biliyorum.

Merak edenler için wikipediadan aşağıdaki metni aldım. Daha çok merak ediyorsanız hazır evdeyken siz de araştırın. Ya da sizin umut topları ile olan an’larınızı paylaşın ve çoğalalım. 😉 Kim bilir belki birine de siz tohum olursunuz!👍🏻

Karahindiba Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında çayırlık alanlarla yol kenarlarında yetişen, çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir. İçi “kengel” denilen acı bir sütle dolu uzun kazık kökü, rozet halinde tabanda toplanmış olan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde kömeç halindeki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar. Daha sonra bu çiçek kömeçleri karahindibanın tohumlarını taşıyan beyaz toplara dönüşürler. Bu beyaz topçukları oluşturan meyve kapçıkları en hafif rüzgarda bile uçup çevreye dağılır. Bitki böylece yaydığı tohumlarıyla çoğalır. Hortum şeklinde kesilip çok güzel ses çıkardığı için bu ismi almıştır.

Besleyici değeri oldukça yüksek olan Karahindiba, % 5’e varan yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı, en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlü mineraller yönünden de zengindir.

İmza : Ben

4 Nisan 2020

Fotoğraf : Gonca Karakaş

#hayat sana teşekkür ederim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s