İşte ilan ediyorum herkese….

Konu; Kişisel Menkıbemiz, Gaye’miz veya beni, seni, hepimizi her yeni güne başlatan sebebimiz.

Ben buldum ve ilan etmeye karar verdim.

Geçtiğimiz günlerde bir sunum hazırladım. Sunumun içeriği “Kültür, İletişim ve İtibar”dı. Sunumu makaleye çevirdiğimde fark ettim ki, gaye veye kişisel amaç olayın tam da kalbinde yer alıyor. Hatta son zamanlarda Moleküler Biyoloji ve Genetik okuyan oğlumla yaptığım sohbetlerden alıntı yapayım; hücrelerimizin tam da çekirdeğini oluşturuyor.

Her bir yeni güne kalkış sebebimiz ne? Para kazanmak! Öğrenmek! Okumak! Ev almak, araba almak! Seyahat etmek! Nefes almak! İlham veren olmak! Üretmek!

Sorun kendinize lütfen… Benim “Kişisel Menkıbem, Gayem veya beni her yeni güne başlatan sebebim” ne?

Gerçekten, şimdi sizlerden, oturup düşünmenizi rica ediyorum. Hatta çok etkili bir uygulama olan bir pratik yapmanızı da rica ediyorum. Önce bir kağıt/defter ve kalem alın, sonra başlık olarak “benim gayem” veya “Kişisel Menkıbem” veya “her yeni güne uyanma sebebim” yazın, hangisini istiyorsanız. Hatta isterseniz kendi başlığınızı da düşünüp yazabilirsiniz. Sonraki adım, saatlerinizin alarmını altı dakikaya kurmak. Evet altı dakika. Elinizi kağıttan hiç kaldırmadan yazmanızı istiyorum. Gerekirse yoldan sapabilirsiniz. Atış serbest 😊 Kağıtta, kalem de sizin elinizde. Ben yapamam diyenlere ise geçtiğimiz gün bana aktarılan bir deyişi paylaşayım o vakit. “Önünde engelleri görüyorsan, amacından uzaklaşmışsındır demektir!” İnanın çok keyif alacaksınız, hatta altı dakika ne kadar da kısaymış diyeceksiniz! Tecrübeyle sabittir…

Son bir iki yıldır benim hayat amacım dediğim bir söylemim vardı, beni her yeni güne başlatan inancım; “paşlaşmak, çoğalmak ve çoğaldıkça daha çok paylaşmak”. Sonra yaptığım araştımalar, okuduğum makaleler, katıldığım “yol ve erdem” yolculuğu gayemi daha da netleştirdi. Ve yeni formunu buldu.

Onu paylaşmadan önce makalede yazdığım paragrafı, yeniden okuyarak deneyimlediğim “Simyacı ve İKİGA’yi”ye ve Boston Consulting tarafından yapılan bir açıklamaya atıfta bulunmak istiyorum.

Son zamanların popüler kitaplarından biri olan IKİGAİ’yiyi okudunuz mu, ya da özetine hiç denk geldiniz mi bilmiyorum. İkigai’nin kısaca anlamı; sizi her gün yataktan kaldıran neden!  Veya Gaye’niz ya da amacınız. Bir başka deyişle kişisel menkıbeniz…

Bir çoğunuzun malumu son 7-8 aydır oldukça uzun yol yapıyorum. Bu yolu keyifili hale getirmek için sesli kitap indirdim ve okumak isteyip listeme aldığım kitapları dinlemeye başladım. Hatta bir kaçı yıllar önce okuduğum ama bu yaş ve farkındalıkla yeniden okumak istediklerim arasındaydı. “Simyacı – Paulo Coelho”yı ilk 20’li yaşlarımda okumuştum ama 50’li yaşların öğrenmişliği ile kitap daha bir can alıcı geldi. Okuyanlar bilir!!! Ama okumayanlar için kısa bir anektod…

Ben Şalem kralıyım,” demişti yaşlı adam.

“Bir kral niçin bir çobanla çene çalsın?” diye sordu delikanlı; tedirgin olmuş, alabildiğine şaşırmıştı.

“Bunun birçok neden var. Ama diyelim ki, bunun en önemli neden senin ‘Kişisel Menkıbe’ni gerçekleştirmek gücüne sahip oluşun.”

Delkanlı “Kişisel Menkıbe”nin ne anlama geldiğini bilmiyordu.

“Senin her zaman gerçekleştirmek istediğin şeydir. Hepimiz, gençken, Kişisel Menkıbe’mizin ne olduğunu biliriz.” dedi kral ve devam etti.

“Hayatın bu döneminde, her şey açık seçiktir, her şey mümkündür ve hayal kurmaktan, hayatında gerçekleştirmek istediği şeylerin olmasını istemekten korkmaz. Ama zaman geçtikçe, gizemli bir güç, Kişisel Menkıbe’nin gerçekleştirilmesinin olanaksız olduğunu kanıtlamaya başlar.”…..

Okunacak ve/veya dinlenecek kitaplar listenizde olsun derim.

Çok değerli hocalarımdan biri olan Selim Oktar geçtiğimiz günlerde yaptığı bir sunumda “gaye karmaşık ve değişken dünyada başarıyı bulmamızı sağlar “demiş ve Atatürk’ün “varlığım Türk varlığına armağan olsun” sözünü paylaşmıştı.

Bir başka örnek ise; Steve Jobs’un, Pepsi’nin başındaki John Sculley’i ikna etmek için «dünyaya yön vermek mi, şekerli su satmak mı istiyorsun» demesi gibi. Belki de o nedenle Holly Branson’ın iş tanımı daha da ilginç geldi bana. Vizyon ve Gaye’den sorumlu Başkan Yardımcısı… Sizi, şirketinizi, toplumu her gün yeni güne yeniden başlatan neden!

Gayeniz, ister kişisel olsun ister kurumsal olsun zamansızdır. Vizyonunuz da misyonunuzunda bir hedef zamanı vardır. Ama söylendiği gibi kutup yıldızınız hep orada size yol gösterendir. Bir sonraki adım için size hep ışık olan veya yolda tutandır.

Hani Cem Yılmaz bir performansında “ziyaret sebebiniz (What is your purpose of visit)?” diye aktarıyordu ya… İşte sorun bakalım kendinize “kişisel gayeniz ne (What is your purpose of being)?”

Gelelim beni her yeni güne başlatan menkıbeme, gayeme…

“Ben, tüm canlılara saygılı, bilginin ve emeğin peşinden giden, tutkulu, farkındalığı yüksek, üreten, paylaşan ve paylaştıkça daha da çoğalan olmayı seçiyorum.”

Bu yazı da bu gaye ile yazıldı. Okundu, araştırıldı, üretildi ve şimdi sizlerle paylaşılıyor….

Ve şimdi sıra sizde. Lütfen paylaşın, ki, ben de çoğalabileyim ve çoğalalım.

İlham alalım, İlham verelim.

Sevgilerimle,

Arzu

7 Nisan 2021

Katkılarınız için teşekkür ederim. @regonow @gökselönder @birolaslantaş @ozleniroflas @aysuntek

Yorum bırakın